![](/media/lib/151/n-spuchniete-stawy-272e5437d56a4a113b8463c18753beed.jpg)
Sprytny ruch wyprzedzający pozwala "przechytrzyć" choroby zapalne
15 kwietnia 2019, 11:52Wyeliminowanie uszkodzonych mitochondriów może pomagać w zapobieganiu przewlekłym chorobom zapalnym.
![](/media/lib/94/n-kieliszki-527548e4bde3d6ec4ca7c4ed6a24f8b3.jpg)
Walczą z otyłością, a stają się abstynentami
25 maja 2012, 06:07Jedną z metod walki z otyłością jest zabieg wyłączenia żołądkowego metodą Roux (gdzie odcina się część podwpustową żołądka i łączy z jelitem cienkim). Okazuje się, że ludzie z małą kieszonką zamiast żołądka zwykłej wielkości nie tylko ograniczają jedzenie, ale i zaczynają pić mniej alkoholu.
![Pole pszenicy](/media/lib/36/150704407_7d5a49950e-e380218e4d2ee697768bef46efcbb8f2.jpg)
Nierdzewna pszenica
20 lutego 2009, 01:22naNaukowcy odkryli gen, który zapewnia dzikim odmianom pszenicy ochronę przed licznymi szczepami grzyba odpowiedzialnego za chorobę zwaną rdzą żółtą. Podobna sekwencja DNA nie występuje w genomach odmian uprawnych, przez co rolnicy narażeni są gigantyczne straty.
![](/media/lib/349/n-notre-dame-719b64742713fa12fe7d5c9fa226de7c.jpg)
Policja ostrzega ludzi z sąsiedztwa Notre Dame przed ołowianym pyłem
9 maja 2019, 12:33Ze spalonego dachu oraz iglicy katedry Notre Dame do środowiska dostały się olbrzymie ilości ołowiu. Trafiły one m.in. na dziedziniec, który od 2006 r. nosi nazwę placu Jana Pawła II, i na okoliczne ulice.
![](/media/lib/120/n-rura-wydechowa-c5585506e9b75dc4f3d0ac07c785750b.jpg)
Ozon zwiększa ryzyko zawału serca
26 czerwca 2012, 12:49U zdrowych młodych dorosłych, których przez 2 godziny wystawiano na oddziaływanie ozonu, pojawiały się zmiany fizjologiczne typowe dla chorób sercowo-naczyniowych. To niezwykle istotne spostrzeżenie, ponieważ ozon przygruntowy powstaje m.in. w wyniku reakcji fotochemicznej spalin.
![](/media/lib/45/dziecko-w-mazi-0757fdcabdf255e4532ae1afe1914788.jpg)
Krem idealny
18 marca 2009, 13:08Od kilku co najmniej lat celem wielu naukowców było stworzenie syntetycznej mazi płodowej (vernix caseosa, VC), czyli tłustej substancji pokrywającej skórę płodów ssaków, w tym człowieka. In utero izoluje ona od płynu owodniowego, a po urodzeniu świetnie nawilża, oczyszcza, działa antybakteryjnie i chroni przed działaniem wolnych rodników. Wreszcie próby się powiodły i udało się uzyskać preparat o identycznej budowie i właściwościach, który będzie można wykorzystać w leczeniu różnych chorób skóry, a także podczas pielęgnacji wcześniaków.
![](/media/lib/353/n-nesiota-1441662042f84e74f6bc3f6850697e43.jpg)
Rośliny wymierają w zatrważającym tempie
13 czerwca 2019, 07:54Królewskie Ogrody Botaniczne w Kew i Uniwersytet w Sztokholmie przeprowadziły badania dotyczące gatunków roślin, które wyginęły w ciągu ostatnich 250 lat. Okazało się, że w stanie dzikim wyginęło 571 gatunków. To dwukrotnie więcej niż w tym samym czasie wyginęło łącznie ptaków, ssaków i płazów
![](/media/lib/124/n-swiecacy-nicien-f63bbf08236147da68c84e5f9cf9808d.jpg)
Ważniejsza ilość utleniaczy na początkowych etapach życia?
23 lipca 2012, 11:09Wiele wskazuje na to, że poziom reaktywnych form tlenu (RFT) na wczesnych etapach życia pozwala określić jego długość.
![](/media/lib/46/odcisk-palca-668495e6eb00f7f378e0211b8cab12f6.jpg)
Kłopotliwy recykling
8 kwietnia 2009, 11:36Mimo rozwoju technik śledczych bazujących na DNA, nadal bardzo ważną rolę odgrywają odciski palców. Wygląda jednak na to, że trzeba będzie opracować nowe podejście do plastikowych butelek z recyklingu, ponieważ mimo podobieństw w wyglądzie, bardzo różnią się pod względem fizycznym i chemicznym od produktów, które zastępują.
![](/media/lib/313/n-jeczmien-3769f4d3b2eb1274a8ca70852bb6c30a.jpg)
Im więcej CO2, tym mniej witaminy B w ryżu
11 lipca 2019, 06:06Uprawa ryżu przy takim stężeniu węgla w atmosferze, jaki możemy osiągnąć już w 2050 roku będzie oznaczała, że roślina ta straci od 17 do 30 procent zawartości witaminy B. Badania przeprowadzone przez Harvard T.H. Chan School of Public Health pokazują, jak zjawisko to narazi dziesiątki milionów ludzi na niedobory witamin, przede wszystkim tiaminy, ryboflawiny i kwasu foliowego.